F-roads

Hoho, halloo. Nå skal jeg legge i vei om Island i hui og hast, for jeg er fremdeles nyforelsket og euforisk. 

Jeg lurer på om ikke kanskje alle nordmenn som har en bitteliten kjærleik for terrengkjøring har et iboende ønske om å dra til Island, føle på norrønheten sin og kjøre i aske, over elver og mellom steiner. Men så er det jo dyrt da – en skikkelig grovis av en bil koster nesten 20.000 kr på ei uke, og det er faktisk like mye som fire kopper kaffe på Statoil OG fire shellboller hver uke, i et helt år. Det er dritmye.

Men ja, så møter man kanskje noen (i mitt tilfelle han sjitsekken på bildet over), som også har kjempelyst til å gjøre det, og kan gå med på å sove sånn

og spise frokost sånn

og plutselig ende opp i en

og da er det bare å kjøre på.

På éi uke ble det altså litt over 2300 km. Det ble 5 netter i telt, éi i Ferðalag-hytte og ei på gjestgiveri. Sistnevnte får et eget avsnitt. Men først:

F-veiene

aka “Det man egentlig kommer for”.

Island slår meg som et land der folk ankom, rigget seg til og tenkte “her skal vi ha det fint.” – og sånn ble det. De har sjarmerende hus med tak i flotte farger. De har god mat fra alle verdens hjørner, for hvis de ikke lager det sjøl, så får de noen andre til å sende det. De har overdimensjonerte bilveier og gratis parkering med massevis av plass. Du kan bare kjøre hvor du vil, parkere uten noe pes og så gjøre det du hadde lyst til å gjøre.

Det er bare… fint. og avslappet, og folk er skikkelig hyggelige, men ikke pågående. Et slags ekstra avslappet nordmann, kanskje.

Men ja, F-veiene. Tingen er at du IKKE har lov til å kjøre off-road i Island, men det går så fint så, for det går veier til hver minste lille fislekrok, særlig i nasjonalparkene. De offentlige grus-/aske-/terrengveiene begynner med en F, og så har de et nummer. Og de fører frem til vulkaner, isbreer og det som verre er.

Bildet over er tatt på vei inn til en vei som visst er så heftig at du kan dø av rein heft når du kjører der – bare se hva DangerousRoads skriver –

Jess, Askja. Det betyr vel bare “aska”, altså “asken”, nærmere bestemt den som ligger igjen etter den store vulkanen

og veien gikk helt fint å kjøre på altså. F-veiene er stort sett ikke åpne hvis det ikke er mulig å komme seg frem. Men. Det er nok av ting man kan gjøre feil.

For eksempel han løken som stod i elva der oppe hadde kjørt for raskt. Kjører man rask i vann, så skaper man en bølge foran bilen, og den bølgen har ikke noe annet sted å gjøre av seg enn over panseret, altså retth inn i motorens luftinntak. Vann er ikke luft, så motoren dævver og kommer ikke i gang igjen, og så står man der med strømmen mot seg og vann opp til vinduet. Udigg.

Dog er det vanskelig å klare å holde farten nede når man kjenner de polerte steinene gli vekk under dekkene og man bare tenker

æ vil ikke bli ståanes i ei elv!!1!

Andre steder man heller ikke vil bli stående, er i vulkaner. For vulkaner lukter ikke tøft. De lukter spy, råtne egg og nachspiel. Nøff said.

Hade, Askja.

Hot springs

PROBLEMET er at det står om dem på internett, så selv om du finner en som du tenker er uhorvelig godt gjemt, så er det en viss fare for at andre og finner den, enten samtidig eller tre sekunder senere.

Så find your hotspring på hotpoticeland.com, gjør deg ferdig og kom deg videre.

På tide å nevne den ene natta i gjestehus. Aw ma gad.

Skálanes mountain lodge

Ytterst på østkysten ligger denne perlen av et paradis i det grønne, lilla og blå.

De har en egen ternestamme som kommer hit fra Afrika eller hvavetjeg om sommeren for å oppdra kidsa sine, en andedam med masse dun og nebb, stier og broer man kan løpe på

og så klart en grusvei med tre elvekrysninger for å i det hele tatt komme seg til hytta.

Skal du til Island, så spørs det om du ikke skal hit altså.

Aner ikke om man kan booke direkte hos dem, men du kan få 15$ avslag hvis du gjør det via Booking.com

Flere morsomme ting vi hadde flaks nok til å bare snuble over var

Flatey

Ja, flat øy altså. Dette er et litt morsomt konsept;

Man kjøper:

  • En bilbillett
  • To halve personbilletter

For på den flate Ø er det ikke tillatt å kjøre bil.

bare tørke fisk, og stjele dun fra reder. (tuller ikke)

Så du kan hoppe av ferga når den stopper på Flatey, do your thing

og når du har fått nok av føkkings idyll og sørlandet i øy-zip format, så kan du ta neste ferge og finne bilen din just på kaia.

Sykt bra konsept. Apropos det, her kommer et annet sykt bra konsept

Løping

Digg det eller ei – løping er den sporten som er lettest å ta med seg. Man kan gjøre det overalt, men det var kanskje ekstra enkelt på Island – the trail running paradise, eller hva vet jeg. Som vanlig når det skal ferieløpes, ble det pakket en liten sekk, camelback, bukse, skjorte, løpe-BH, sokker som ikke gir gnagsår samt løpesko – denne gangen terrengsko.

wohohoo

og så er det bare å tørke stæsjet imens man spiser kjeks før man kjører videre

vaske seg litt i elva, and boom! Like nothing ever happened.

Apropos løpe – nå må jeg løpe. Serr, ta deg en tur til Island. Jeg vet du vil.

Tenk litt over at vi må slutte å være så skjøre i meningene våre. Jeg vet du vil.

Husk å tøye sånn at knærne ikke begynner å murre.

Husk å tenke over hvorfor du mener det du mener, sånn at du ikke blir en sånn som man respekterer fordi noe annet blir for slitsomt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s