Skepsis er eneste vei til sannhet

Det betyr ikke at ikke dårlig orientering og en god dose optimisme kan føre til noen gode turer. Og noen ikke så gode… Hva er “god” uansett? Det er i aller høyeste grad et subjektivt begrep, så kom ikke her og fortell meg at en tur er dårlig om jeg anser den som god. Uansett, her følger bilder fra en tur – kanskje god, kanskje dårlig – og litt Nietzsche mellom bildene. Du får se om du velger å henge med. Hompeti bompeti, man får noe utav det meste.

Så, kjære menneske! – du som kommer ut av tåken.

IMGP0265

tåken – omtåkingen.

Vi har da hørt om

Got ist tot.

– Nietzsche

men nøkkelen ligger i at dette ikke er ment som et antikristent utsagn (selv om det er det) ; det er ment filosofisk. Mennesket skapte gud, og mennesket drepte gud.

Stakkars arme mennesker, nå må vi klare oss selv.

Her om sommeren var jeg del av et lystig følge som nedsteg Aurlandsdalen. OPTIMISTISK som enkelte mennesker har for uvane å være, ble det ytret noe som “neimen, ditta kan vel syklast?”, og man så for seg

IMGP0296

hele veien. Man hadde håp.

Hoffnung ist das übelste der Übel

– samme Nietzsche som over

Hvordan er det med håpet? Tjener det til å forlenge menneskenes lidelse, eller gir det oss akkurat nok kraft til å holde ut til vi står i noe bedre?

Da pandora åpnet esken, og all ondskap som Zeus hadde lagt i den fór ut i verden, ble det da et siste onde igjen? Det verste av dem alle, siden det er forkledd og vi trenger filosofer for å avsløre det?

IMGP0272
sånn ser Inga ut når hun håper at det skal bli bedre. 

Men du vet, man erfliegt das Fliegen nicht. Før man kan løpe må man gå, og før man kan sykle alt som er, må man vel bare bære sykkelen litt. (selv om man har stisykkel og høy fart. Høy fart hjelper bare Pål, ikke meg.)

Werde, wer du bist.

– Nietzsche igjen.

Hvordan blir vi den vi skal bli (henholdsvis den vi er), og enda verre: Hvordan vet vi når vi har blitt den vi “er”?  – du vet at når du stiller slike spørsmål, gjør du feil.

Det er bare voksesmerter.

Ikke sant det var verdt å få tenner, selv om du skrek veldig høyt da du var liten?

IMGP0266

tja.. å lære filosofi og å anvende den på livet er to vidt forskjellige ting. Da er det lettere å slite som fy for litt fin utsikt, og så ha det gøy når det går nedover (muligens overført betydning her. muligens ikke.)

Er vi, innbyggere i verdens rikeste, flotteste, mest FANTASTISKE knaus av et land, deprimerte, anorektiske/småfeite og melodramatiske fordi vi må finne på småproblemer, siden det ville være så uendelig ubehagelig å gruble litt over de store tingene?

Man kan jo begynne i det små.. du vet, smeltevann. Dype vann, små dukkerter.

Åh, vet du hva, nå skal jeg sitere noen andre enn Nietzsche (jeg skriver navnet så ofte for å få stavingen inn i fingrene.). Dostojewski sa at det finnes ting vi kun innrømmer overfor gode venner; andre ting vi holder for oss selv, og så finnes det ting vi ikke innrømmer overfor oss selv engang.

Man kan altså out-smarte seg selv

IMGP0283
å
i, så smart!

Ich ging wohl zu den Menschen, aber noch langte ich nicht bei ihnen an.

– Nietzsche, som gikk til folket, men aldri kom helt frem

Han beskrives som en notorisk pessimist, men la meg få poengtere at han var i overkant optimistisk på i alle fall ett punkt:

Die Menschen sin noch nicht reif für die Anwendung der Lehren meiner Philosophie. Wann werden sie soweit sein? In fünfzig, in hundert Jahren?
Die Zeit wird kommen, da die Menschen die Erkenntnis nicht mer fürchten, Schwäche nicht mehr als “Tugend” verkleiden, den mut finden, die Fesseln des “Du sollst” zu sprengen.

Kanskje Norge, med alle sine Flinke Piker (TM) og overarbeidete ungdomsskoleelever trenger å lese litt Nietzsche.

Uansett, jeg tror det er i overkant optimistisk å tro at vi noen gang kommer til å utvikle oss til en skikkelig gjennomtenkt rase, som baserer adferd på verdier og ikke på minste motstands vei.

Men det er bare meg! og jeg er jo litt sånndeer.

IMG-20140803-WA0006

Sannhetens største utfordrer er ikke løgn, men overbevisning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s