Søndagstingtang

Som vanlig våknet jeg før alle normale mennesker i det hele tatt vurderer å slå opp et øye, så jeg sullet rundt, leste litt, hørte på klassisk musikk (hurra for barnefri P1) og – hold deg fast – vaska kjøkkenet. Imens jeg tørka av vasken begynte bærta på NRK P1 (altså radioen ja) å prate om ungdomsskoleelever som har kinesisk som valgfag. Hun fortalte videre at de skal fortsette med kinesisk på videregående, og hadde fiksa med å få intervjuet noen av disse elevene.
Prøv å gjette hva første spørsmål til elevene var?
Japp, “hva skal du med kinesisk da?”

Alvorlig talt, jeg blir.så.frustrert. Her har vi en neve motiverte ungdommer som velger å gjøre noe litt utenom det vanlige, som krever litt ekstra innsats og ikke nødvendigvis blir nevenyttig med det første. Og så?

At den latterlig lite gjennomtenkte P1-næpa, eller hvem det nå var som komponerte intervjuet for henne, mener at tanken bak utdanning nødvendigvis må være å bruke det man lærer til industriell produksjon sporensterks, vitner om så vanvittig lite akademisk innsikt at det nesten (bare nesten) ikke er komisk lenger.

Da Maxwell kom frem til lovene sine mente han at alt dette var veldig morsomt og interessant, men at elektrisitet sannsynligvis aldri kom til å kunne brukes til noe.
I følge hva jeg har fått med meg spiller strøm en temmelig sentral rolle i dagens infrastruktur.

Gud har ikke utstedt en liste til oss med “Ting som ikke er verdt å prøve kolon”, så den eneste måten å utvide vår felles horisont er faktisk å bare prøve ting.

Hva de elevene får ut av å prøve å lære seg et språk som ikke har, tja, noenting? til felles med språkene de kan fra før av, er uendelig mye mer verdifult enn de konkrete tegnene og ordene de faktisk lærer seg. De lærer seg abstrakt tankegang, evne til å tenke nytt og muligens litt om formelle system, selv om de kanskje ikke merker det.

Greatness is not achieved on purpose. It is achieved by doing something you enjoy, and becoming great in the process.
forresten, dagens fine bilde og dikt:

“Through the darkness of futures past. 
The magician longs to see. 
One chants out between two worlds. 
Fire walk with me.”

                                                     Twin Peaks
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s